Paleo/Oervoeding

Eten als onze voorouders of zoals ons lichaam het bedoeld heeft!

Het paleodieet, dat ook wel paleolithisch dieet of jager-verzamelaardieet wordt genoemd, is een manier van eten zoals onze voorouders, de echte oermensen. Voor de intrede van de landbouw was de mens afhankelijk van de jacht en wat de natuur te bieden had. Het paleodieet is gebaseerd op de veronderstelde voeding van onze voorouders in het paleolithicum, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden. Er wordt aangenomen dat de moderne mens sinds de intrede van de landbouw genetisch nauwelijks is veranderd en dat een ideaal dieet lijkt op dat van onze voorouders die jager-verzamelaars waren. Volgens sommigen is het geen dieet maar een manier van leven.

Bij paleo- of oervoeding ligt de nadruk op verse en onbewerkte produkten. Het bestaat vooral uit groenten, fruit, wortels, noten, vis, en vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben. Over het algemeen bestaan de maaltijden van het paleodieet uit vlees/vis, groenten, fruit, noten en zaden. Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suiker of verwerkte oliën.

Door het eten van oervoeding krijgt het lichaam de voedingsstoffen binnen die het nodig heeft en waar het lichaam voor gemaakt is om te eten. Terug naar de basis van onze voeding.

Bij paleo- of oervoeding focus je op de kwaliteit van de voeding. Je gaat geen calorieën tellen, in feite eet je tot je verzadigd bent. In het begin is dat even wennen. Als je in plaats van geraffineerde koolhydraten (uit bv brood, koekjes, gebak, pasta en pizza) groenten, eiwitten en vetten eet ben je eerder verzadigd.

Is je belangstelling gewekt en wil je meer weten? Neem dan contact op.


Terug naar overzicht
Geïnteresseerd?

Voor meer informatie of een afspraak neem dan contact met mij op.

Neem contact op